Szigetelési ellenállás mérés

A kábelek szigetelési ellenállásának mértéke kábel köpenyét alkotó szigetelőanyagokra jellemző érték, nagysága a vezetőkéhez képest igen nagy.

Amennyiben a kábel köpenye bárhol sérül, ott a vezető és a környezetében elhelyezkedő tárgyak között, áthúzás jöhet létre, mely áthúzáskor magas hőmérsékletű szikra keletkezhet.

A kábelek szigetelési ellenállásának minőségét mérőműszeres vizsgálatokkal kell ellenőrizni.

A villamos berendezések szigetelésmérése nem csak a kábelek szigetelésméréséből áll.

A villamos berendezés több szerkezetből állhat, elosztók, azokat összekötő kábelek stb., így minden szerkezet ami az elektromos energia termelésre, átalakításra, szállításra, felhasználásra szolgál, ezen berendezések szigetelési ellenállását is ellenőrizni kell.

Az ellenőrzés gyakoriságát az MSZ HD 60364 szabvány írja elő.

A mérés megkezdése előtt a vizsgálandó szakaszról le kell kapcsolni a feszültséget!

A mérés függ a mérésnél alkalmazott feszültség nagyságától valamint hőmérsékletétől is. Egy egész hálózat szigetelési ellenállása függ a hálózat nagyságától, a nagyobb hálózat kisebb szigetelési ellenállást jelent.

A kábelszerű vezeték nem minősül kábelnek (NYM-J, MT) ezért az MSZ 13207 szabvány szerinti kábel szigetelési ellenállásmérését sem kell rajtuk elvégezni.

A fentiekből kiolvasható, hogy a szigetelési ellenállások mérése igen fontos ellenőrzési eljárás, mely a felhasználók biztonságát garantálják!

Újonnan telepített napelemes rendszerek DC oldali kábeleit és készülékeit 1000V DC feszültségre vizsgálják, ezen vizsgálatokat a beépített készülékek bizonylatai igazolják.

Cégünk vállalja meglévő villamos hálózatok szigetelési ellenállásának mérését, hogy a lehető legmegnyugtatóbban csatlakoztathassa napelemes rendszerét.

A vizsgálatot hivatalos engedéllyel rendelkező kollégáink végzik, a vizsgálatról minden esetben jegyzőkönyvet állítunk ki.

  Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

  Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

  Név *:

  E-mail *:

  Tárgy *:

  Üzenet *: