Az érintésvédelemről általában:
Mint minden, amit használunk az elektromos berendezések is sérülnek, meghibásodnak használatuk közben. Ebben az esetben ránk nézve az áramütésveszély jelenti a legnagyobb veszélyt.

Ennek a veszélynek az elkerülésére a villamos berendezések üzembe helyezése olyan műszaki, biztonsági, szerelési előírások betartását követeli meg, amelynek betartása elengedhetetlen a biztonságos üzemeléshez. Ha az érintésvédelem jól van kiválasztva és az kifogástalanul működik, elektromos berendezések üzemi szigetelés sérülése, meghibásodása esetén sem kell áramütésre számítani. A érintésvédelem tehát azt jelenti hogy a villamos berendezések használat közben, meghibásodásuk következtében se okozzanak áramütésveszélyt a környezetükre, használójukra.

Az érintésvédelemről a napelemes rendszerekkel kapcsolatban:
A napelemes rendszerek telepítésekor a már meglévő hálózathoz csatlakoztatva, beépítésre kerül egy egyenáramot váltakozó árammá alakító villamos berendezés (inverter) A fentiekből logikusan következik, hogy a rendszer telepítése után szükség van egy, a hálózat kiegészített részének érintésvédelmi mérésre. A napelemes rendszereknél a szokásos váltakozó oldalú hálózatot érintő érintésvédelmi vizsgálatokat ki kell egészíteni, a külső téren elhelyezésre kerülő, fém tartószerkezetek és egyéb berendezések vizsgálatával.

Az új erősáramú és villamos berendezések szakszerű szerelése és kivitelezése után, még beüzemelésűk előtt, mindig el kell végezni az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálatot, hogy a beépítésre került villamos védelmi eszközök megfelelően működnek, hiba estén működőképesek. Ezen kívül rendeletben meghatározott időközönként időszakosan is ellenőrizni kell az érintésvédelem hatásosságát, hogy használat közben nem romlott a villamos berendezések, és a védelmi készülékek állapota a biztonság rovására.

Mivel a napelemes rendszereket egy meglévő villamos hálózatra csatlakoztatjuk és a meglévő hálózatok minősége befolyásolja a napelemes rendszer működését, egy elhasználódott nem megfelelő keresztmetszetű vezetékekkel ellátott villamos hálózatra csatolt energiatermelő napelemes rendszer hatásfoka sokat romolhat. Ezért mindig javasoljuk, hogy mielőtt napelemes rendszer telepítésére szánná el magát, vizsgáltassa meg az épülete villamos hálózatát!

Cégünk kérésre felméri a meglévő hálózatot és ha műszakilag szükséges, javaslatot tesz a hálózat rendbetételére, valamint vállalja az általa telepített új villamos hálózatának érintésvédelmi mérésének elvégzését és a mérési jegyzőkönyv kiállítását.

  Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

  Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

  Név *:

  E-mail *:

  Tárgy *:

  Üzenet *: