Fűtés-hűtés korszerűsítés napelemes rendszerrel

A témával kapcsolatos szolgáltatásként cégünk előzetes tájékozódás után javaslatokat ad arra, hogy az Ön épületének fűtési illetve hűtési rendszerét miként tudja átalakítani úgy, hogy a napelemes rendszerrel termelt felesleges villamos energiát is fel tudja használni. A már megépült fűtési-hűtési rendszerek sokfélesége nem ad általánosságban elfogadható jó megoldást, de az alábbiakban megpróbálok néhány gondolatot közölni Önökkel a témában.

Néhány, a napelemes rendszerek méretezésével kapcsolatos érdekesség, melyet nem árt tudni:
 • az on-grid (hálózatra visszatápláló) napelemes rendszerek méretének kiválasztása, a mai állami regulák alapján, az épület aktuális éves villamos energia felhasználásához igazodik.
 • az ebben az esetben, a napelemes rendszer által megtermelt mennyiségű villamos áram áráért megközelítőleg annyi pénzt kapunk, amennyit a szolgáltató kérne Tőlünk.
 • amennyiben a napelemes rendszerünk több energiát termel, mint amennyit a házunk felhasznál, a felesleges mennyiséget el kellene adnunk, de ez a jelenlegi szabályozásban nem egyszerű és ami még ennél is fontosabb, a szolgáltatót ebben az esetben semmi nem kényszeríti, hogy jó áron vegye meg a feleslegesnek bizonyult energia mennyiséget.
 • itt szeretném megjegyezni, hogy a napelemes rendszerek néveleges teljesítményét (kW) nem szabad összekeverni a rendszer által megtermelt energia mennyiségével (kWh).

 • A fentiekből következik, hogy amennyiben az épületünk tetőszerkezete engedi, csak akkor telepítsünk nagyobb rendszert, ha a megtermelt többlet energiát el is tudjuk használni!

  A többlet energia felhasználására a mai hétköznapi, jól bevált készülékek közül olyanokat kell választanunk, melyek a működtetésükhöz közvetlenül hasznosítják a villamos energiát. Az akkumulátoros rendszerek, normál hálózattal párhuzamosan történő működtetését a jelenlegi állami rendelkezések nem engedik meg és egyébként is a jelenlegi akkumulátor árakkal kalkulálva nagyon drágák. Az egyéb közvetítő elemeket (pl.:víz bontása hydrogénre, majd hydrogén égetése) használó rendszerek még nem terjedtek el, így használatuk drága és veszélyes.

  Véleményem szerint a legjobban a meglévő fűtési rendszerekbe integrálható épületgépészeti berendezések a falra szerelhető villamos kazánok. Ezek beépítése nem jár a meglévő rendszerek szétszerelésével, viszonylag kevés épületgépészeti munkával beépíthetőek. Hatásfokuk 99% környékén mozog, szabályozhatóságuk megfelelő. Némi épületautomatizálási munkával könnyedén integrálhatóak a meglévő vezérlési rendszerekbe.

  A második leghasznosabb villamos energia felhasználási mód, a használati meleg víz (HMV) készítés. Itt egyszerűen gondoljunk egy bojlerre, mely bojlert a meglévő HMV készítő berendezést megtápláló hideg víz vezetékbe kötjük, előmelegítve a hideg vizet.

  Beépíthetőség szempontjából már bonyolultabb, de még mindig nem megoldhatatlan az úgynevezett fűtő-hűtő split berendezések (más néven levegő-levegő hőszivattyú) beépítése, melyek a mai időkben már nagyon jó hatásfokkal működnek. Ezen berendezések legfontosabb paramétere az úgynevezett COP érték. Az angol “Coefficient Of Performance” kifejezésből eredő rövidítés. Magyar nevén teljesítmény tényező vagy jóságfok. Ez egy mértékegység nélküli szám (hányados), amelyik azt mutatja meg, hogy egységnyi (pl. 1 kWh) befektetett villamos energiamennyiség hatására a hőszivattyú szekunder oldalán mennyi hőenergiát tudunk kivenni. Ezen termékekről sokat lehet olvasni (jót és rosszat), de tapasztalatok alapján fűteni biztonsággal csak a külső levegő 10 fokos értékéig tudnak.

  A legbonyolultabb rendszerek a hőszivattyús rendszerek. A hőszivattyús rendszerek drágák és telepítésük nagyon gondos mérnöki előkészítést igényelnek. Ezért ezen rendszerek telepítését mindig bízza szakemberekre!

  Mindenképpen meg kell említenünk, hogy a rásegítős rendszereknél a napelemes rendszer által megtermelt felhasználható felesleges hozam, és a tényleges felhasználás optimalizálására érdemes egy kisebb épületautomatikai rendszert is kiépíteni. Ez a rendszer hivatott megakadályozni, hogy az újonnan beépítésre került épületgépészeti berendezés ne használjon villamos energiát a hálózatból, hiszen a jelenlegi árakkal a villamos fűtés cirka háromszor drágább a gáz és egyéb anyagokkal történő fűtésnél.

  Amennyiben úgy gondolja, hogy közös jövőnk érdekében a szükségesnél nagyobb teljesítményű napelemes rendszerrel látná el épületét, ezzel csökkentve a fosszilis energia hordozók elégetésével a környezetbe juttatott CO2 értéket, várjuk megkeresését.

  Illyés Attila


  Kérdése van? Szeretné, ha visszahívnánk?

  Írjon nekünk az alábbi űrlap kitöltésével. Kollégáink hamarosan felveszik Önnel a kapcsolatot.

  Név *:

  E-mail *:

  Tárgy *:

  Üzenet *: